Pandemi Sürecinde Nasıl Beslenmeliyiz ?

Covid-19 salgını nedeni ile Türkiye genelinde beslenme alışkanlıklarımızda değişiklikler meydana geldi.

Bu değişiklikler nelerdir, nasıl beslenmeliyiz gelin birlikte inceleyelim.

Temel gıda unsurlarımızı semt pazarlarından veya marketlerden yapmak yerine evimize yakın olan mahalle manavımızı, bakkalımızı tercih eder olduk. Hatta genç nüfus online market, manav kullanmaya başladı. Bazı bireyler aile büyüklerinin temel gıda unsurlarını yine online olarak kapılarına gelmesini sağladı. Teknolojinin bize sağlamış olduğu bu avantajı bende kullanıyorum. Çünkü hem toplumu hem de kendi riskimi azalttığını düşünüyorum.

Lokanta ve restoranların da kapatılması ile birlikte, evde geçirilen süre arttığı için evde hazırlanan ve pişirilen yiyecek gruplarında artış oldu. Diyetisyen gözü ile bu artıştan çok memnunum. Çünkü aileniz için en sağlıklı yiyecek evde kendi hazırladığınızdır.

Bu dönemde bağışıklığımızın arttırılması gerektiğini sık sık dile getirmekteyiz. İşte tam da bu yüzden taze yenilen sebze ve meyvelere ağırlık verildi. Paket gıdalar yerine özellikle çocuklar meyve ile desteklenmeye başladı. Tebrik edilecek bir durum bence. Tüm bireyler beslenmesini taze sebze ve meyve ile desteklemelidir.  Ben taze sebze ve meyve yiyorum bağışıklığımı arttıracağım diye de gereğinden fazla tüketimden kaçınalım. Fazla yenilen her gıdanın vücudumuza yük olduğunu unutmayalım.

En fazla makarna, bakliyat ve un alındı, stok yapıldı. Eğer sokak kısıtlamasının süreleri uzar ise diye. Tedbirli olmak faydalı bence ama abartmayalım, lütfen.

Sağlıklı bir beslenme tabağı olsun her öğünümüzde. Pratik olarak bir tabağı 4 e bölünüz. Dörtte biri tahıl grubundan olsun (ekmek, çorba, pilav, makarna), dörtte biri et, süt, yumurta ve yoğurt grubu, dörtte biri çiğ ve pişmiş sebze, dörtte biri de meyve olarak düşünebilirsiniz. Bu grupta ki besinleri ihtiyacınız kadar almanız yeterli, fazlası zarar unutmayınız.

Tatlı türü hiç mi tüketmeyelim, kuruyemiş yemeyelim mi dediğinizi duyar gibiyim. Elbette tüketeceğiz. Haftada 2 kez sütlü tatlı bir kez de şerbetli tatlı tüketebilirsiniz. Haftada 2 kez bir çay bardağı kuruyemiş tüketilebilir. Ama miktarlarını sınırlı tutmak şartı ile. Sizin için uygun olan ideal ölçüyü mutlaka diyetisyeninizden öğreniniz.

Evde kaldıkça sürekli bir şeyler istiyorum diyenlerdenseniz, sık sık meyve çayı tüketebilirsiniz. Bitki çayı demiyorum aman dikkat meyve çayı. İkisi farklı şeyler. Bitki çayları fazla tüketildiği zaman vücuda zararları vardır. Evde hangi meyve var ise demleme veya kaynatma yöntemi ile tüketebilirsiniz. Kış aylarının başladığı bugünler de ılık içecekler sizi iyi gelecektir.

Su tüketimini asla unutmayın. Su hayattır, canlılıktır.  Bol bol su içiyoruz anlaştık mı?

Gelelim ülkece zayıf noktamız olan spora. Spora başlasak bile sürekliliğini devam ettirmekte çok zorlanıyoruz. Kendimize görev gibi görmeyelim lütfen. Sağlığımız için evde de yapabileceğimiz hareketlerden, sporlardan mutlaka yapalım. Hiç yapamıyorum derseniz, açın müziği oynayın hareket harekettir. Hareketsizlik hareketsizliği getirir evde miskin miskin oturmak yok.

Güzel bir gelecek bizi bekliyor. Sizi seven bir diyetisyeniniz var. Sağlıkla kalın.

Randevu Almak için